Végre felkerült a napelemes rendszer a vendéglőre

A napelem méretei mindig is fontosak voltak, legalábbis amikor terveztük a vendéglőre a napelemes rendszert, akkor a legtöbbször ez a téma került szóba. A napelemek szerintem nagyon fontosan a környezetvédelem szempontjából és volt egy pont, amikor úgy döntöttünk, nekünk is kell.

Ez a pont tavaly jött el. A napelemesrendszerek.info oldala és partnerei voltak segítségünkre az első perctől az utolsóig és segítettek mindenben, amiben csak lehetséges volt. Sokan kacérkodnak a napelemes rendszerekkel, ennek pedig több oka is van. Egyrészt ugyebár ott vannak a környezetvédelmi kérdések. Hisz aki napelemmel rendelkezik, az nagyon nagy mértékben védi a környezetét. A nap energiája folyamatosan megújuló, nincs károsanyag-kibocsátás, ez az igazi zöld energia. Aztán ott vannak az anyagi kérdések is. Napjainkban, mikor az energiahordozók ára hihetetlenül drágul, érdemes elgondolkodni az alternatív megoldásokon. Különösen ott, ahol egyébként is sok energia fogy. A mi éttermünk ilyen volt, hisz ha belegondolunk, szinte minden árammal működik. A tűzhelyek, a kemence, a hűtő, nem beszélve a klímáról, és a világításról.

Elhatároztuk hát, hogy eljött a napelemes rendszer ideje. Először is felmértük a napelemesrendszerek.info tanácsára, hogy milyen mennyiségű energiát is fogyaszt a vendéglő. Előkerestük a számlákat, osztottunk-szoroztunk és kijött, hogy átlagban mi a helyzet. A szakemberek azt tanácsolták, hogy ilyenkor érdemes azt is megnézni, hogy a jövőben várható-e olyan beruházás, ami megnöveli az energiaigényeket. A mi esetünkben ezt egy új kemence beszerzése jelentette, ami már évek óta tervben volt és reméltük, hogy hamarosan meg is tudjuk valósítani. Szóval ezt még hozzáadtunk.

A következő kérdés a napelem méretei voltak, ami nagyban összefügg az energiaigénnyel. Ha túl kicsi ugyanis a rendszer, akkor nem elégíti ki a háztartás szükségleteit. Ha viszont túl nagy, akkor feleslegesen költünk sokat. És bár a felesleges áramot az áramszolgáltató átveszi, hisz a rendszerére van kötve, ezért filléreket nyújt csak cserébe. Szóval ezt egyáltalán nem éri meg így tervezni.

A napelem méretei tehát sok mindentől függnek, és ebben a napelemesrendszer.info szakemberei nagyon sokat tudnak. Tanácsot adni, helyszínt felmérni. Hisz az egész itt kezdődik, a lehetőségeknél. Ilyenkor meg kell nézni, hogy hova is kerülhetnének a napelemek, milyen a tető fekvése, dőlésszöge. Egyáltalán, hogy elbírja-e a rendszer a napelemeket, milyen a statikai állapota az épületnek. Nincs-e nagy fa a közelben, ami árnyékol, vagy épp egy magasabb szomszédos épület, ami szintén árnyékot vethet a napelemeinkre. Ezek mind fontos szempontok és nem szabad sajnálni az időt az alapos tervezésre, gondolkodásra.

A napelem méreteinek kérdése egyébként sem egyszerű. Hisz a napelemek száma mellett az intverterről is ekkor kell dönteni, ami a beruházás egy igen nagy részét teszi ki. Az inverter alakítja át a napelemek által termelt egyenáramot váltóárammá. Így válik az használhatóvá az elektromos berendezések számára. És míg a napelemek száma növelhető, szóval a rendszer egy bizonyos mértékig bővíthető, az inverternek megvan a maga maximális teljesítménye.

Érdemes tehát gondolkodni, tervezni, hogy a tökéletes rendszer szülessen meg. Ebben pedig profi szakemberekként a napelemesrendszerek.info partnereire bátran lehet számítani. Mivel maga a telepítés általában csak egy-két napot vesz igénybe, érdemes rászánni az időt a tervezésre. A napelemek általában 8-10 év alatt térülnek meg, ezután pedig már valóban ilyen lesz az áram, a villamos energia. Környezetbarát módon

Ezt mi magunk is megtapasztalhatjuk majd remélhetőleg pár év múlva. Addig is, a vendéglő teljes energiaigényét ki tudják szolgálni a napelemek, aminek mindannyian nagyon örülünk. Még a nagy nyári forróságban is tökéletesen elég volt a klímáknak és minden berendezésnek a napelemek által termelt energia.

Ráadásul akinek nincs meg a kezdeti tőkéje ennek az egésznek a finanszírozására, annak sem kell lemondania a rendszerről. Hisz számos támogatási forma, pályázati lehetőség rendelkezésre áll. Erről is tájékozódni lehet a napelemesrendszerek.info honlapon.