A jó étterem fontos elemei a minőségi konyhai gépek

Idejét sem tudom már, mióta szerettem volna egy igazi, ízig-vérig magyar éttermet nyitni. Már évek óta dolgoztam a szakmában és egy rossz szavam sem lehetett, mert lépdeltem előre a ranglétrán, rangos versenyeken is elismerték a tudásomat… De újra meg újra csak az járt a fejemben, hogy a saját ötleteimet szeretném megvalósítani, megmutatni önmagamat, és olyan élményt, ízeket, örömöt adni az embereknek, ami szebbé teszi a napjukat.

Nehéz megtalálni a megfelelő időpontot és helyet egy étteremnyitáshoz. Utóbbival szerencsés voltam, hiszen a város egyik legjobb pontján sikerült megcsípnem egy közepes méretű bérleményt, ami korábban is vendéglátóipari egységként üzemelt. A csapatunk már részben összeállni látszott, részben még kutattam a megfelelő munkaerőt.

Szép lassan, hónapról hónapra dolgoztam ki a terveket, szakértők segítségét is igénybe véve persze. Hiszen életem eddigi legnagyobb vállalkozása előtt álltam! Nem mondom, hogy sosem voltak kétségeim afelől, hogy bírni fogom-e ép ésszel. Abban viszont mindig is teljesen biztos voltam, hogy ez az, amit csinálni szeretnék, senki és semmi nem fog tudni megállítani a célig.

Szerencsére munkaerőként és vendégként is volt bőven tapasztalatom, mind a hazai, mind európai és távol-keleti éttermeket illetően. Bár ahogyan már említettem is, egy igazi, magyaros étekkel operáló, a hungarikumjainkat piedesztálra emelő éttermet terveztem nyitni, de munkamorállal, szervezéssel, kommunikációval , valamint az enteriőrt illetően bizony számos pozitív példa volt előttem külföldről is.

A vendégek megnyeréséhez természetesen elengedhetetlen a jó design, kellemes tér, egységes arculat, de emögött kell, hogy legyen egy egységes koncepció, ami az ételkínálattal együtt mutatja meg igazán egy étterem igazi arcát. A minőségi menüsorhoz pedig elengedhetetlenek a megbízható, hosszú évekig helyt álló berendezések és konyhai eszközök.

Ezeket a termékeket én a Dealer – Gastro & Ice Dealer oldalán találtam meg. Széles körű kínálattal rendelkeznek, legyen szó a vendéglátóipari egység sütő-főző, hűtő-fagyasztó, előkészítő-, csomagoló- vagy mosogató berendezéseiről. Ital- és fagylaltgépeket is találunk náluk, ezekkel készíthető például lágy fagylalt, shake, jégkása, vagy éppen forró csokoládé és kávé. Húsipari- és sütőipari gépek terén is tudunk miből válogatni weboldalukon. Ezen kívül különböző, kisebb konyhai kiegészítőket is vásárolhatunk náluk, mint például edények és lábasok, mérlegek, merőkanalak, fedők.

Nekem a legfontosabb a hűtők és a sütők kiválasztása volt, így ezekkel kezdtem meg a nézelődést. Ez egyébként az árkalkuláció miatt is fontos volt, hiszen nagyjából ezekre terveztem a legtöbbet költeni – tehát szó szerinti és átvitt értelemben is a legnagyobb befektetéseim voltak. Lehet, hogy nem is gondolnánk, de sütőkből számos opció közül választhatunk, nyilván más és más előnyük és esetleges hátrányuk van. Az a fontos, hogy tudjuk, a mi ételeinkhez és kapacitásunkhoz melyik a legalkalmasabb. Az oldal szűrője alapján válogathatunk elektromos, gázos, indukciós, kerámialapos és francia tűzhelyek között. Kíváncsiságból a pizzakemencékre is rápillantottam, hiszen az olasz konyhának is nagy rajongója vagyok, a Dealer – Gastro & Ice Dealer kínálatában pedig számos pizzakemence közül lehet válogatni. Egyébként az alkategóriákon belül is nagyon könnyű eligazodni a weboldalon, és külön szerencsés, hogy szűrni is lehet minden termékcsoportra. Csak a sütés-főzés eszközein belül több száz termék közül válogathatunk, az előbb említetteken felül például fritőzök, főzőüstök, melegentartók, kontakt sütők, mikrók, lángossütők, turbósütők találhatóak meg a kínálatukban.

A hűtés-fagyasztás kategóriában is alaposan szétnéztem. A kínálat elképesztően nagy volt: csemege vitrin, feltéthűtő, háttérhűtő, fagyasztó, italhűtő, borhűtő, jéggép, jégkrém fagyasztó, borhűtő szekrény, hűtött munkapult, fagyasztós munkapult, pékipari hűtők, pizzapult, saláta előkészítő, sokkoló, süteményes hűtő-vitrin… A választékra itt sem lehet panasz.

Mivel minden terméknél találunk minimum egy, de jellemzően inkább több fotót, emellett természetesen az árat, leírást, ezért már online megtervezhető a vásárlás nagyrésze. A legtöbb terméknél a méreteit is megtaláljuk, így fejben könnyen összeilleszthetővé válnak a különböző konyhai felszerelések, és hamar kiderül, kell-e valamit módosítanunk, újraterveznünk.

Dealer - Gastro & Ice Dealer

De hogyan tudjuk szűrni ezt a hatalmas kínálatot? A már említett kategóriákon felül több lehetőségünk van rá. Egyrészt a különböző márkák alapján is válogathatunk, ami gyakran még így is tíz-tizenöt nevet jelent egy-egy terméknél. Új és használt eszközökre is tudunk keresni, ez egyrészt praktikus ár szempontjából, másrészt van, aki csak az újban bízik, van, aki pedig imád másodkézből vásárolni. Ha már árról van szó, arra is tudunk egy minimum és egy maximum értéket beállítani, így biztosan a büdzsén belül maradunk. (Hacsak nem csábulunk el egy fagyi- vagy jégkásagépre, esküszöm, fontolgattam, hogy megveszem magamnak… De aztán lecsillapítottam a bennem élő gyermeket.)

Érdemes több időt szánni az oldalon való nézelődésre, hiszen vannak például többfunkciós gépek, amikkel helyet és pénzt is sprólhatunk. Ezeket akkor érdemes választanunk, ha esetlegesen később bővíteni tervezzük az ételkínálatot, vagy ha árban jobban járunk egy eszközzel, mintha megvennénk külön-külön azokat, amelyeknek csak egy funkciója van.

Az egyébként külön szuper, hogy az új gépekre egy teljes év garanciát ad az Rdealer, míg a használt eszközökre három hónapnyit. Szükség esetén mindezeket a telephelyükön tudjuk érvényesíteni.

A Dealer – Gastro & Ice Dealer üzlete Tapolcán található, azonban e-mailben és telefonon is elérjük őket – utóbbival pedig akár maga a vásárlás is lebonyolítható, a termékek házhozszállításával kapcsolatosan rugalmasak, megegyezés tárgyát képezi a dolog. Az oldal tetején a kereső rész mellett találjuk a garanciával kapcsolatos információkat és az elérhetőségeiket. Több telefonszámuk is van, szóval valamelyiken szinte biztosan elérjük őket. A blogjukat is itt találjuk, ahol spórolási tippeket kapunk, vagy egyik cikkükben például segítséget nyújtanak abban, hogy mire érdemes figyelnünk ipari mosogatógép választásakor. Emellett több, a kínálatukban megtalálható márkát és konkrét terméket is felvonultat a blog, szóval érdemes a böngészés előtt, után, vagy közben ezeket a cikkeket megnézegetni. Az oldal alján találjuk a szinte szokásosnak mondható részeket: céginformáció, szállítási információ, garancia, felhasználási feltételek, adatkezelési tájékoztató és biztonsági adatlap. A bankkártyás fizetési lehetőségek és a nyitvatartási idejük is itt kapott helyet.

Mint az összes vendéglátós, én is azt szeretném, hogy nálam legyen a legomlósabb a hús, legpuhább a kenyér (de a héja a legropogósabb!), a legszaftosabbak a jó magyaros fogások, és a legelégedettebbek a hozzánk betérők, ehhez pedig a legjobb berendezés kell. Én ezért döntöttem az Rdealer mellett, mert teljesen meggyőztek a kínálatukkal és az áraikkal. Gyors ügyintézés, rugalmas szállítás, nekem nem is kellett ennél több. Miért jártam volna az üzleteket, bemutatótermeket hetekig, amikor mindent megtalálok pár kattintással online, egy helyen? Számomra mindez megkönnyítette az éttermem elindítását, pedig mondanom sem kell, hogy egy nagyon-nagyon stresszes időszak volt. De nem csak újonnan nyíló éttermek számára tudom ajánlani őket, hanem már működő vállalkozásoknak is. Ha bármilyen eszköz bemondja az unalmast, vagy csak már elérkezett az ideje az újításnak, akkor is szuper választás az Rdealer.