Új étterem, új autószerviz

Hosszas tervezés után megnyitottuk a saját kis éttermünk Budapest szélén. A családban mindenki szeret sütni főzni, és úgy éreztük eljutottunk egy olyan szintre, hogy ezt professzionálisan is művelhetnénk. Anya volt a felelős az új receptek kidolgozásáért, apa és a bátyám a konyhában tevékenykedett. Én kaptam a marketinges és pénzügyi feladatokat, ami tök jó volt, mert frissen diplomáztam közgazdaságtanból, és sokat tanultam a kisvállalkozások beindításáról. Csináltunk magunknak különböző közösségi média oldalakat, ahol a menüket és különböző akciókat hirdettünk. Az első hónapban úgy vonzottuk be az embereket, hogy bármilyen menüt kipróbálhattak ingyen, ha cserébe részletesen elmondták mi volt pozitív, mi volt negatív, és ajánlottak minket három ismerősüknek. Ez az MLM megoldás nyerőnek tűnt, mert már a második hónapban teljes gőzzel üzemelt a konyha, és sok visszatérő vendégünk lett. Folyamatosan figyeltük a nálunk falatozók reakcióit, és az alapján alakítottuk a berendezést vagy az ételeket. Szépen elkezdett megtérülni a befektetés, de ami még fontosabb, hogy imádtuk csinálni.

Én folyamatosan bújtam az étteremmenedzseléssel kapcsolatos könyveket, és kurzusokat, és állandóan valamilyen új marketingfogáson törtem a fejem. Lett egy gyönyörű weboldalunk, ételkülönlegességeink, élőzene esténként, és egy végtelenül hangulatos teraszunk is. A fejlődésünk látva az elitebb beszállítók is szóba álltak velünk, és így még jobb minőségű alapanyagokból tudtunk dolgozni még jobb áron. Egyik nap összeült a kis családunk, és elhatároztuk, hogy elkezdünk házhozszállítást is vállalni.  

Ez hatalmas lépés volt, és komoly szervezést igényelt. Szükségünk volt egy informatikai rendszerre, amelyen keresztül a rendeléseket tudtuk kezelni. Ezt egyaránt webes felületen, és mobilalkalmazáson keresztül is elérhetővé akartuk tenni. Kellett néhány futár, akik magabiztosan vezetnek és mindig időre kiszállítják a rendelt ételeket. Ami a legfontosabb az pedig az autópark. Úgy számoltuk, hogy kezdetben 3 autó és 2 robogó elég lesz, ezzel garantáltan ki tudjuk elégíteni az összes rendelést. Természetesen használt autókban gondolkodtunk, ezért kellett egy megbízható szerviz, ahol felmérik a kiválasztott kocsik állapotát és folyamatos szervizellátást biztosítanak.

Körbe kérdeztük a témában jártas ismerőseink, és egy szintén vendéglátásban utazó családbarát egy üzenetet küldött, amiben ez állt: Autószerviz, futóműbeállítás, olajcsere, autóklíma szerviz – Méta Autószerviz Kft. Felkerestem a cég weboldalát, és azonnal meggyőzött, amit láttam. Egy igazi szakemberekkel dolgozó márkafüggetlen autószerviz a 19. kerületben, ahol bármilyen problémát elhárítanak.

Foglalkoznak például fékjavítással. Először egy speciális eszközzel bemérik a fékeket, és megállapítják, hogy mi lehet a gond. Mivel etikus műhelyről van szó, a mérésről jegyzőkönyvet állítanak ki, ami meglepő módon a legtöbb szervizben nem történik meg. A fékek mellett az ABS kockát is javítják szükség esetén, valamint a kockában található olajat is cserélik. Ez azért nagy szó, mert sok műhelyben nem mernek hozzányúlni az ilyen fontos biztonsági felszerelésekhez. A Méta szakemberei viszont értik a dolgukat, és vállalják a felelősséget. Ha a diagnosztika indokolttá teszi, a teljes fékrendszerből kicserélik az olajat, és a fékcsöveket is tudják cserélni, és autó típushoz hajlítani. A különböző javítási eljárásokhoz komplett ár listát is kapunk, ami segít a tájékozódásban. Egy garnitúra első fékbetét csere például 7.900 Ft, míg egy flexibilis fékcső csere 5.900 Ft náluk. A fékfolyadékot 9.900 Ft-ért cserélik, és a diagnosztikai légtelenítést is ugyanilyen áron végzik. Ezeken kívül még sok egyéb információ is megtalálható az árlistában, érdemes ránézni.

A következő szolgáltatás, amiről írnom kell, nem más, mint a diagnosztika, és hibakód kiolvasás. Nem meglepő, itt is egy speciális műszerrel dolgoznak a szerelők, ami az autóhoz kapcsolva megmondja milyen problémák bujkálnak a járműben. A hibakód kiolvasás mellett további műszeres vizsgálatokkal biztosítják a tökéletes hibafeltárást. Ezzel a futurisztikus hatású technikával meg tudják állapítani többek közt a motortéri és utastéri áramellátás hibáit, az ajtóvezérlők bajait, de akár olyan apróságokat is, mint a tetőablak, vagy napfénytetők bajai. Olyan csintalan hackerkedésekre is képesek, mint például az autó kijelzőjének nyelvi átállítása. Erre a legtöbb műhelyben nincsenek kiképezve a szakemberek. Szóval, ha bevisszük az autót, és a szerelő csavarhúzó helyett egy kézi számítógépet ránt elő a zsebéből, ne ijedjünk meg! Az autónk a legjobb helyen van.

Mit is érne egy autó megfelelő elektronika nélkül? A Méta Autószervíz szakemberei bármilyen elektromossági rendellenességgel megbirkóznak. Lehet szó egyszerű kábelköteg cseréről, vagy mély diagnosztikát igénylő komputeres meghibásodásról, ki fogják javítani a hibát. Javítják és cserélik a rossz gombokat és jeladókat, valamint az elektromos ablakemelő szerkezetet is. A generátorokat és önindítókat felújítják, szükség esetén újra cserélik. Az olyan utólagosan beszerzett alkatrészeket is beszerelik mint a tolatókamera, vagy a rádió. A legtöbb műhely egyből cseréli az olyan elemeket, amelyek javítása bonyolult. Ebben a szervizben viszont amíg van egy kis remény, addig küzdenek az adott eszköz életéért, ezzel pénzt és időt megspórolva. Még a bonyolult áramellátó rendszereket is javítják, ha van rá lehetőség. Ha mégis csak cserével orvosolható az autó betegsége, akkor az kicserélt berendezésre garanciát adnak. Itt is kapunk egy iránymutató ár listát, természetesen ezek az értékek a munka időigényétől függenek, ezért a megjelölt árak csak iránymutatók. Tájékozódásra tökéletes a lista. Lámpakibontás nélküli izzócserét 1.490 Ft áron vállalnak darabonként. A motortéri akkumulátort 2.900 Ft-ért cserélik. Egy generátor felújításának munkadíja 47.500 Ft, az önindító felújítás munkadíja pedig 31.900 Ft. A gyújtástrafó cseréjét 2.900-ért végzik el. Ilyen professzionális szintű munka esetén ezek kiváló árak.

Napjainkra az autók szerves részévé váltak a klímaberendezések. Kényes szerkezetekről van szó, melyek tisztítást, karbantartást és olykor javítást is igényelnek. A szlogen így szól: Autószerviz, futóműbeállítás, olajcsere, autóklíma szerviz – Méta Autószerviz Kft. Ebből könnyen megállapítható, hogy a Métánál a járművünk hűtő-fűtő szerkezetét is rendbe rakják. Töltik, tisztítják, ózongenerátoros fertőtlenítést végeznek és minden egyéb javítási munkát megcsinálnak. A klímakompresszor és belső elpárologtató beszerelésétől se riadnak vissza. Mindezt modern gépek segítségével végzik, és a legújabb autók bonyolult klímarendszerét is tudják szervizelni. A weboldalon arról is kapunk egy hasznos kis útmutatást, hogy mikor kell a klímával szerelőhöz fordulni. Telefonon és online is foglalhatunk időpontot, de ózonos fertőtlenítésre például nem kell bejelentkezni, mert kb. 30 perc alatt elvégzik a munkát.

Az olajcserét is gyorsan és szakszerűen csinálják. Ráadásul nem csak az olajat cserélik ki a művelet során, hanem az olajszűrőt is, hogy teljesen megtisztult motorral működjön tovább az autó. Ez utóbbiért nem számítanak fel külön díjat. Odafigyelnek, hogy az adott autónak leginkább megfelelő olajat mérjék ki, szükség esetén külön rendelnek a megfelelő termékből. Az olajat kimérik, tehát nem kell egy egész dobozzal megvennünk, ha csak annak a fele kell a motorba. Ha az ügyfél úgy szeretné, az általa hozott olajat töltik be. A csere után bekerülünk a rendszerükbe, és figyelmeztetnek, amikor esedékes a következő művelet.

Ebbe a bejegyzésbe csak néhány Méta Autószervíz szolgáltatásról tudtam írni, mert olyan széleskörű a szervizcsomagjuk, hogy egy egészestés filmet lehetne forgatni róla. Mindenkinek melegen ajánlom, hogy tekintse meg a honlapjukat, mert ott mindent precíz részletességgel, és könnyen emészthető stílusban leírnak. Én már abból rengeteget tanultam, hogy egy fél órát böngészgettem a szolgáltatások listáját.