Nagy dilemma, napelemet vendéglőre vagy otthonra?

Természetesen van aki számára ez a kérdés nem is kérdés. Hiszen sokkal valószínűbb, hogy a befektetés otthonról térül meg, míg egy étterem költözhet az idők alatt. Eközben, ha saját magad építetted a házad, vagy akár vetted és nem bérled, elég valószínűtlen, hogy csak úgy elköltöznél. Főleg ha egy ilyen rendszeren jár az agyad. Az első dolgom az volt, hogy információkat szerezzek a napelemekről, illetve a napelem rendszerekről. Sok tévhitet már korábban tisztáztam magamban, így eléggé meg voltam győződve, hogy a napelem jó ötlet.

A további információimat a https://napelemrendszer.info weboldalon gyűjtöttem be. Többek között azért is, mert itt találtam olyat, hogy ingyenes felmérést is végeznek, nem csak egyből árajánlatot lehet tőlük kérni, vagy vásárolni. Ennek különösen örültem az üzletet tekintve, hiszen abban kételkedtem a leginkább. Az itt szerzett információim ezt csak megerősítették. Ugyan a napelemek tíz éven belül megtérítik az árukat, az étterem jelenlegi meglátásaim szerint fejlődik annyira, hogy szükség lesz egy másik helyszínre, így felesleges lenne ide telepíteni a napelemeket.

Az otthonunkra viszont nagyon meggyőző érveket találtam, miért kéne telepíteni egy ilyen rendszert. Ugyan bevételünk nem lesz az áramból, de kiadásunk se, ami már alapjában véve is nagyon jó, nem vagyok én egy kapzsi ember, hogy egyből villamos erőművet akarjak csinálni a házamból. Plusz nem sokára lesz unokám is és a lányom megy a vejem se szeretne kimondottan elköltözni, így nem csak minket szolgálna ki a rendszer, hanem akár az unokámat is. Jobb esetben. De a lányomékat biztosan. Ráadásul ahogy a világ áll egyre több villamos energiával működő gépet használunk, így sose lehet tudni, mire nem lesz még jó.

A https://napelemrendszer.info segítségével tisztában lettem azzal is, hogy a különböző napelem rendszerek ára nagyjából milyen árban van. Én egy 10kW-os rendszeren gondolkoztam, mivel eddig fa tüzelésű kazánnal fűtöttünk, de egy ilyen rendszerrel átállhatnánk villanyra, ami sokkal környezet barátabb, arról nem is beszélve, mennyivel kevesebb munka lenne vele. Arról még majd komolyan tájékozódnom kell, mennyiért veszi meg a szolgáltató a nyári túltermelést, annyi viszont biztos, hogy a felszínen ezek nagyon jól hangzanak. Persze lehet, hogy nem sül ki belőle semmi, míg a felmérés le nem zajlott, de nagyon bizakodó vagyok.

Ha ti is érdeklődtök a napelem rendszerek iránt, mi megy a felszerelésükbe, mennyi ideig működnek, mennyibe kerül a felszerelésük, és milyen hamar térülnek meg, látogassatok el a https://napelemrendszer.info-ra, és tájékozódjatok ti is. Ha esetleg bátrabbak vagytok nálam, vagy többet tudtok a témában, akár egyből kérhettek árajánlatot is.