Egy családi vacsora története, avagy fontos-e beszélni az alkoholizmusról?

Ritkán járunk étterembe. Általában valami nagyon különleges alkalomnak kell lennie, mint például valami évforduló, vagy születésnap. Ilyenkor nem csak a szűk családi kört hívjuk meg, hanem a nagyszülőket is, sőt van hogy a keresztszüléim is becsatlakoznak. A legtöbbször a politika szokott szóba kerülni, ami nem mindig pozitív, mivel a nagypapámmal nem mindig értünk egyet, és lehetetlen meggyőzni az igazamról.

Most viszont nem a politika került porondra, hanem a szenvedélybetegségek. Apa mindig mondja, hogy milyen undi, ha valaki cigizik, és hogy miért nem bírják letenni, és innen már könnyen ugrottunk az alkoholizmusra. Persze mivel én nem nagyon iszok, nem is ástam bele magam mélyen a témába, de a folyamatos elítélő hangnem nem igazán nyerte el a tetszésemet, így miután az este lement, utánanéztem, milyen lehetőségek vannak egy olyan embernek, aki alkoholizmusban szenved, de ki akar gyógyulni.

A https://felepulok.hu egy nagyon érdekes megoldást kínál, a magán szférában, hiszen ez nem egy állami intézmény. Az állami intézményekkel ellentétben itt szűk egy hónap alatt, egészen pontosan 28 nap alatt végig lehet menni egy bentlakásos rehabilitációs programon, majd pedig következik az utógondozás, ami már rendszeres konzultáció keretében zajlik. Maga a 28 napos program, ami a Minnesota-modellen alapul, és egy szőci apartman szerű házban zajlik. A házat be lehet járni virtuálisan, hiszen az oldalra feltettek egy 3D-s felvételt. Az épület 4 szobás, maximum hat férőhelyes, rendezett, tágas étkezővel, nappalival és terasszal. A ház egy elég vidékies területen van, így a páciensek nyugodtan pihenhetnek.

Maga a felépülés projekt erősen épít a csoportterápiára, a 12 lépéses önsegítő programra és bevonja a beteg családját is többek között, ami szerintem egy nagyon jó meglátás. Persze nincs ingyen, de a páciens teljes ellátást kap, és jobb lehetősége van visszakapni az állását, mintha több hónapot töltene egy állami rehabilitációs intézetben.

A képek és a vélemények alapján szerintem a https://felepulok.hu-n található felépülési központ egy nagyszerű hely, ha az alkoholizmussal küzdő ember tényleg le szeretne szokni.