Fenntartható áramforrás napelemmel, a fenntartható vendéglőnknek

Akárhányszor olajban sütöttem ki valamit, mindig elszörnyedtem az üvegeken, amik később a fáradt olajjal voltak megtelve. Csak a pazarlást láttam az egészben. Egy olyan alapanyag, amivel szinte semmit nem lehet kezdeni és még ki sem lehet dobni. Rengeteg módjával találkoztam ezután még a pazarlásnak. Ezért is határoztam el, hogy a saját konyhám teljesen fenntartható lesz. Lemondtam a műanyag zacskókról, a csomagolópapírokról és máris jobban éreztem magamat.

Ez azonban nem volt elég. Nem akartam csak a saját környezetemben változást elérni. Üzenetet akartam hordozni. Ennek pedig a legjobb módja az volt, hogy alapítottam egy éttermet a fenntarthatóság jegyében. Az itt készült ételek mind olyan forrásokból származnak, amikkel nem ártunk a környezetnek. Nincsenek műanyag villák és olcsó megoldások. Az embereket pedig úgy látszik bevonzotta ez a hozzáállás, mivel máig népszerű hely az éttermem.

Még egy szinttel tovább akartam azonban lépni. Az ételek mellett az áramellátást is meg akartam oldani egy olyan módszerrel, ami a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja maga után. Ez pedig egy napelemes rendszer telepítése volt. Sokszor elgondolkoztam már azon, hogy vásárolnom kéne egy napelemes rendszert, de valamiért sosem jutottam el odáig, hogy megvalósítsam. Ez az összezavaró tájékoztatóknak volt köszönhető. A Napelempályázatok nevű oldalon azonban mindent megtudtam, amit csak lehet a napelemes rendszer telepítése témában. Ráadásul olyan nyelvezettel, amit egy olyan hétköznapi ember is, mint én, megért.

Az oldalra belépve egy kellemes kialakítású kezdőlap fogad minket. A háttérben meghúzódó képek mind azt mutatják, hogy egy napelem rendszer telepítése mégis milyen jövőt ígér nekünk. Már az első bekezdésben felhozzák azt az érvet, a napelem rendszer telepítése mellett, ami számomra a legfontosabb. Mégpedig, hogy ez egy környezettudatos, modern energiatermelési megoldás, amivel tenni tudnék a károsanyag-kibocsátás ellen. Ez minden álmom, úgyhogy nem kellett sokat győzködni.

Engem inkább a részletek tartottak vissza, amikkel nem voltam tisztában. Például, hogy mitől függ az, hogy egy ház alkalmas-e napelem rendszer telepítésére. Itt mindent megtudhattam, mellébeszélés nélkül. Elsősorban azt, hogy milyen fekvésű házak esetében éri meg a legjobban a napelem rendszer telepítése. Idáig nem is gondoltam volna, hogy ez a kis részlet mennyi mindent befolyásolhat. A másik pedig az volt, hogy a tetőm milyen kialakítású. Annak idején, mikor a házat építettük, még gondolni sem mertem volna arra, hogy egyszer lesz pénzem egy napelem rendszer telepítésére. Most azonban nagyon reméltem, hogy volt egy belső megérzésem annak idején és jól választottam kialakítást.

Ezeket azonban nem nekem kell megállapítani. Az itteni tájékoztató csak arra szolgál, hogy körülbelül mire számítsunk, mikor kijön a szakember felmérni a házunk állapotát. Ez engem valamennyire megnyugtatott, mert biztos voltam benne, hogy az általuk alkalmazott szakember olyan profi, mint az oldalon megtalálható szövegeik.

Akiket a technikai részletek érdekelnek, az is megfelelő tájékoztatást fog kapni. Bár nagyon rossz voltam annak idején fizikából, itt azonban egyszer sem éreztem magamat elveszve. Emellett azt is megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen pályázatok elérhetők a napelem rendszerek telepítésére. Ez hatalmas segítséget jelenthet olyan emberek számára, akik nem tudják egyszerre előteremteni azt a nem kis összeget, ami egy napelem rendszer telepítéséhez szükséges. Engem ez a sok infó mind arra motivált, hogy cselekedjek és ne halogassam a napelemekkel kapcsolatos terveimet. Elmondhatom, nem bántam meg. Nem csak amiatt, mert szinte nem kell villanyszámlát fizetnem, hanem azért is, mert tudom, hogy részt vettem egy fenntarthatóbb jövő kialakításában.