Vendéglőben a legjobb fűtés

A családommal és a barátaimmal mindig nagyon szerettünk különböző éttermeket, vendéglőket kipróbálni, mert ugyan tény, hogy költségesebb az otthoni főzésnél, mégiscsak megvan a maga hangulata egy-egy ilyen helynek. Az évek során kialakultak különböző törzshelyeink is, amelyekbe jó volt időnként visszajárni.

Nos, az egyik ilyen törzshelyünk egy időre sajnos bezárt jó néhány hétre, nagy megkönnyebbülésünkre kiderült, hogy csupán néhány átalakítást, felújítást végeznek az épületen – ennek nagyon örültünk, hiszen tényleg szerettünk oda járni, bár tényleg ráfért már a helyre itt-ott egy kis javítgatás. Vagyis: gondoltuk mi, hogy csak egy kis javítgatás lesz – mert ami valójában fogadott minket, mikor visszatértünk az újranyitás időpontjára, arra viszont abszolút nem számítottunk!

A vendéglő szinte teljesen átalakult a fogadórészt illetően, gyönyörűen felújították. Ami viszont a legnagyobb örömünkre szolgált tél közepén, az a minket érő, valóban kellemes meleg volt – az egyetlen dolog, amit addig kifogásoltunk, az a telente lévő hűs érzet, így ekkor is úgy készültünk, viszont feleslegesen. Kerestük, hogy honnan is sugározhat a meleg, körülményes nyaktekeréseink már kedvenc pincérünknek is feltűnt – tőle megtudtuk, hogy a megoldást éppen a fejünk felett érdemes keresnünk.

Ugyan már észrevettük a nagy, fehér paneleket, de eszünkbe sem jutott, hogy azok lennének a fűtőtestek, olyan szépen illeszkedtek az új arculatba. Annyit még elárult, hogy ezek infrapanelek, és azt is megtudtuk, honnan szerezték be, így rá is kerestünk, míg vártuk a rendelésünket: a szüleim is éppen átalakításokat végeztek a házon, így rögtön számításba jött ez a lehetőség is, annyira szimpatikus lett.

Az infrapanelek leírásárára ezen a linken bukkantunk rá, ahol teljesen érthetően elmagyarázták a működési elvet és az előnyöket, így nem szakmabeliként is szimpatikus lett a vállalkozás. Mint megtudtuk, ezek a panelek jóval tisztábbak és sokkal kevésbé környezetszennyezőbbek a hagyományos technológiáknál, és a fő különbség az, hogy az infrapanelek infrahőt sugároznak, amely leginkább a napsütéshez hasonlítható, káros hatások nélkül. És mikor már felmerült volna bennünk aggályként az elektromos áram magasabb ára és elvetettük volna az ötletet, hiszen nem tűnt túl gazdaságosnak, a leírásban felhívták rá a figyelmet, hogy az infrapanelek sokkal jobb hőérzetet adnak, így kevesebb az elektromos áram-felhasználás is – mindemellett közel tökéletes hatásfokkal működnek, nem jellemző a hőveszteség sem. Mindennek az az oka, hogy közvetlenül melegítenek és a hagyományos eszközökkel szemben nem egyszerűen keringetik a meleg levegőt a szobában.

Nagyon tetszett a leírás részletekbe menő mivolta is: a kisállattal, gyerekkel rendelkezőkre is gondoltak és kiemelték, hogy ugyan általában ezeket az infrapaneleket falra szokták szerelni, teljesen jól működnek plafonon is, ahogy a vendéglőben is volt – és a nagy hőfokuk miatt sokszor érdemesebb a biztonság miatt oda szereltetni. Ilyen esetben arra sincs gondja az embernek, hogy nem pakolhat elé semmit – hiszen akkor az adott tárgy lefogná a kibocsátott hőt és szinte felesleges is lenne beszereltetni.

A honlapról kiderült, hogy talán ez lehet a megoldás anyukám porallergiájára is, ami télen-nyáron megkeseríti az életét: mivel az infrapanelek nem keringetik a levegőt, a por sem száll, így allergiásoknak is kiváló megoldást nyújthat. Arról nem is beszélve, hogy nagyon helytakarékosak, és a modern megjelenésükkel a felújítási tervekbe is szépen passzolnak.

A honlapon lehetőség volt az árajánlat kérésére is különböző adatok megadásával egy űrlapon keresztül, így ezt a szüleim gyorsan ki is töltötték – nem kellett sok dolgot megadni, csupán a legszükségesebbeket és nagyon jól lehetett kezelni az oldalt mobilon keresztül is. Az oldal elolvasása és az űrlap kitöltése nagyon gyorsan ment, így mire megérkezett a rendelésünk, már végeztünk is.